Skip to main content

'King Lear' bewerkt tot 'Leer'

 

Bewerking 'King Lear' tot 'Leer' voltooid. Met veel plezier heb ik de afgelopen weken King Lear van William Shakespeare bewerkt tot Leer. Op verzoek en in opdracht van theatergroep Troost in Amsterdam. Het koninkrijk van Lear is veranderd in een leerbedrijf dat jassen, schoenen, tassen en accessoires maakt. Levert tevens leer aan meubelfabrieken, botenbouwers en de bekende modemerken. In het duurdere segment. Een tekst over de relatie van ouders en kinderen, erfenissen en de aftakeling die ons allen in meer of mindere mate zal treffen. 'Iedereen wil oud worden maar niemand wil het zijn".

Vanaf januari 2015 zal ik de tekst ook gaan regisseren, de voorstelling zal spelen vanaf eind april 2015. Hou de site van theatergroep Troost www.theatergroeptroost.nl in de gaten.

Twee voorproefjes:

1

Leer
Blus mijn hersens Kent….. de vlammen schroeien mijn ogen uit …. ze willen mij tot specie stampen om er de muur van een sekreet mee aan te smeren… wat doet mijn hoofd… Van Lier, Greve, van Bommel, van Gils… we gaan iets overnemen… de markt verstikt, zeker met al die onverzadigbare online verkopers, dat Zalando… met die krankzinnige stuntprijzen…. ik kots erop…

Kent
Iets overnemen ? Ik zou eerder iets verkopen.

Leer
Nooit !!

Kent
Dat zeg ik !

Leer
Dat zeg ik ? Dat zeg ik Kenterbury bloedspuwende abattoir exploitant

Kent
Sssssst

Leer
Ik kan niet meer, ik kan het niet meer, ik brokkel af

 

2

Gonny
Sorry Pap, maar dat gaat niet

Leer
Gaat niet ?

Gonny
De kamer is nog niet aangepast, ik ben net terug uit Argentinië, gewéldige deal met Guillermo gesloten ……alleen nog een handtekening, kwestie van een paar dagen… geen interesse ?.... je bent veel te vroeg, je zou een maand bij Rachèl en Cor zijn en dan bij Albert en mij, sorry, je moet terug naar Shelly.

Leer
Chinees wil sherry

Gonny
?

Leer
Shelly… Ik wil niet terug naar Rachèl, het is daar een soort Guantanamo bay….

Albert
Je moet terug naar Rachèl. De aannemer legt nog een wc aan, dat is nog niet klaar…

Leer
Gonny ! Spreek Albert tegen

Gonny
Leer ! Nee, hij heeft gelijk !

Leer slaat haar

Leer
Wie niet horen wil moet voelen. Jullie keren je tegen mij ! Het is godgeklaagd, Je denkt dat ik ga huilen, nee ik ga niet huilen, al heb ik alle reden om te huilen, maar dit hart spat eerder op in honderdduizend scherven dan dat ik huil. Jullie maken me gek ! Mijn vlees, mijn bloed, het keert zich tegen mij, zoals een auto-immuunziekte zich tegen het eigen lichaam keert. Jullie waren alleen maar geïnteresseerd in de zaak….oh kots… Laat schande kiezen of ze komt, ik roep haar niet….

Leer af

Gonny
Sukkel, (schopt in de lucht) ik hoop dat ‘ie verongelukt.

Albert
Hij stinkt

Gonny
Naar bejaardenpis, ik bel Shelly wel, ze moet hem gewoon vastbinden.

  • Aangemaakt op .