Biografie

Ewout Eggink, (1961):

Geboren in Doorn. Was mede-oprichter, begin jaren tachtig, van het muziek- theatergezelschap Dynastie van Oer (1981-1986). Schreef en regisseerde daarna RAM en het drieluik The Showdown. Publiceerde in 1997 de gedichtenbundel Uitgehongerd Document. Gerrit Komrij koos uit deze bundel Victorie, Victorie voor zijn bloemlezing De Nederlandse Poezie in de 19e en 20e eeuw die in januari 2004 uitkwam.

Is sinds 1996 een veelgevraagd stemacteur voor films, tv-series, games en commercials. Speelde inmiddels honderden rollen waaronder die van Francesco Bernouli in CARS II, muis Tetter in Bruine Beer in het Blauwe huis, Meeuw Silas in Ice-Age 4, vader Bennet in Dog with a blog, inspecteur Gadget in Inspector Gadget en Hoedje de hamster in Woef woef, Twiet een Dave en recent Eddie Raja in de game Uncharted IV.

Hij sprak commercials in voor merken als Vodafone, Sbb-Leerbedrijven, Volkswagen, Euromaster, Honig en Toto. Deed voiceovers voor bedrijfsfilms van onder andere de provincie Gelderland, samenwerkende vervoerspartners in Zuid-Nederland, Bizbundel en museum Naturalis in Leiden (over de opgraving van de T-rex).

Reist sinds 2003 samen met David Rous als De Dansende Dichters door het land met hun voorstelling Anatomische Liedjes; een verstilde mengeling van luisterliedjes, authentieke gedichten en wonderbaarlijke dansjes. In april 2004 verscheen hun eerste cd met de gelijknamige titel.

Maakte in 2004 de documentaire HEF. Was als acteur te zien in diverse rollen variërend van ONM tot Ernstige delicten. Speelde in 2011 de hoofdrol in Reclassering Werkt. Speelde in 2015 in de korte films Gips van Jeroen Houben en Stap 8 van Rick Lenzing.

Regisseerde bij theatergroep Troost in Amsterdam bewerkingen van eigen hand van oa MAC naar Macbeth van Shakespeare (2004). MAC werd geselecteerd voor de theater4daagse in Maastricht. In seizoen 2006-2007 speelde hij in TRIPLE BILL-deel I- Liefde van Suver Nuver.

Samen met Eveline Hesp leidde hij sinds maart 2005 tot oktober 2012 de Amsterdamse theatereenheid : La Pralinette de Papa Nugue, tjettergruppe. Hier regisseerde hij de voorstellingen Met de helm op (2005) en Lobby (2008) en was hij als dramaturg betrokken bij Over zolen die maar niet slijten willen (2006) en Princess Salomé (2008).

Werkte mee aan de showcase Misery a feel bad musical, muziek tekst en regie Florus van Rooijen, naar het boek van Stephen King (2010). Regisseert ook freelance oa Danny komt van en met Danny van Leeuwen (2007), Geeraerdt van Velsen van P.C. Hooft bij Stichting Kwast (2009), Rauwe Sprookjes bij Vilt (2010), Op Zolder bij het Theaterbedrijf en Hilke Bierman in haar solo Kan mij ’t Schele (mei 2011).

Regisseerde in het voorjaar van 2015 een eigen bewerking van King Lear bij theatergroep Troost, met de titel LEER. Bewerkte 'Angels in America' van Tony Kushner tot Engelen in Amsterdam en De Kersentuin van Anton Tsjechov tot KERS. Ewout regisseerde Kers bij Toneelgroep Venster. Schreef en regisseerde voor Toneelgroep Venster Valerius. En deed dat alles voor hetzelfde gezelschap in 2018  met Romeo en Julia. In 2019-2020 regisseerde hij 'Apocalypso' van Jibbe Willems bij De Spelers.

In 2017 verscheen ‘De Avonturen van Knetter en Spetter deel 1’ een boek voor kinderen van 6 -11 jaar. Ewout schreef het samen met Thijs van Aken. Erik Butter maakt er geweldige illustraties bij. In september 2019 verscheen deel 2. www.knetterenspetter.nl

In september 2017 verscheen ‘Kneed schoorvoetend weer een ziel, een nieuwe gedichtenbundel.